הפיצה היא מאכל אהוב בכל העולם, ואין תרבות או מטבח שבה אין לפחות גרסה דומה שלה. אפילו שהיא נראית מנה די פשוטה, בסך הכול בצק שטוח עם רטבים ותוספות, לפיצה יש אין ספור גרסאות ווריאציות, וכאן תוכלו לקרוא על ההיסטוריה של הפיצה, על הסגנונות השונים של המאכל ועל התוספות הכי שוות.
ההיסטוריה של הפיצה
מקורות הפיצה מתועדים עוד מהעת העתיקה, שם שימשו הלחמים השטוחים כבסיס לכל מיני תוספות שונות. עם זאת, הפיצה כפי שאנו מכירים אותה היום החלה את דרכה בנאפולי שבאיטליה במאה ה-18, ומכאן שמה של הפיצה הנפוליטנית העשויה מעגבניות סן מרזנו, הצומחות בקרבת הר הגעש וזוב, ומגבינת מוצרלה העשויה מחלב של תאו המים הגדל במחוז קמפניה. הפיצה הנפוליטנית ואופן הכנתה הם חלק חשוב מהמורשת התרבותית של איטליה.
פיצה מרגריטה קלאסית היא פיצה נפוליטנית שנקראת על שם המלכה מרגריטה, נסיכת סבויה שהפכה למלכת איטליה. היא כוללת עגבניות, מוצרלה ובזיליקום, המייצגים את צבעי הדגל האיטלקי. זו הייתה תחילתה של הפיצה כמנה פופולרית באיטליה ובסופו של דבר בעולם כולו.
הפיצה זוכה לאהדה רבה כי קל להתאים אותה למטבחים, לטעמים ולמרכיבים המקומיים בכל העולם, מה שהופך אותה למנה עיקרית במדינות רבות.
פיצות איטלקיות מסורתיות
באיטליה יש מגוון פיצות מסורתיות המדגימות את העושר הקולינרי של המדינה, שתוכלו לשלב בדוכן פיצה לאירועים שייצור אווירה קלאסית ויוקרתית:
• פיצה קוואטרו פורמג’י – פיצה אהובה במיוחד על חובבי הגבינות, המשלבת ארבע גבינות שונות, בדרך כלל מוצרלה, גורגונזולה, פרמז’ן, וגבינת גרוייר או אמנטל. פיצה זו מדגישה את העומק והמורכבות של הגבינות האיטלקיות ויוצרת פרופיל טעמים עשיר וקרמי
• פיצה קפריצ’וזה – פיצה קפריצ’וזה כוללת עגבניות, מוצרלה, פטריות וארטישוק. השילוב של המרכיבים הללו יוצר פיצה מאוזנת ומשביעה
• פיצה אורטולנה – פיצה שיש עליה הרבה ירקות צלויים או על הגריל כמו פלפלים, זוקיני, חצילים ועגבניות.
פיצות אמריקאיות פופולריות
כשהפיצה עשתה את דרכה מעבר לאוקיינוס האטלנטי, היא עברה שינוי שהוביל ליצירת סגנונות חדשים ואייקוניים של פיצה אמריקאית, היכולים להתאים במיוחד לאטרקציות לאירועים שונים. הינה כמה דוגמאות:
• פיצת הוואי – בחירה שנויה במחלוקת שאנשים אוהבים. זוהי פיצה שיש עליה בין היתר אננס, המוסיף חוויה מתוקה לתוספות המלוחות הרגילות. למרות שמה הפיצה זו הומצאה בקנדה, והפכה לאופציה פופולרית בארצות הברית
• פיצה בנוסח שיקגו – פיצה בנוסח שיקגו היא פיצת “deep dish” שנאפית במחבת כדי ליצור עומק, והיא נראית יותר כמו עוגה מאשר פיצה כי היא עבה מאוד. יש לה קרום עבה וחמאתי ושכבות עמוקות של גבינה, רוטב ותוספות
פיצות ים תיכוניות
הפיצה אומצה גם על ידי תרבויות ים תיכוניות, שכל אחת מהן הוסיפה לה תוספת מקומית משלה כדי ליצור טעם אותנטי הדומה למנות אחרות:
• פיצה יוונית – לפיצה יוונית יש קרום עבה וטעים, ומוסיפים לה מרכיבים כמו גבינת פטה, זיתים, עגבניות, בצל ותרד. השימוש בטעמים ים תיכוניים ובירקות טריים הופכים את הפיצה הזו לבריאה וטעימה
• פיצה טורקית (פידה) – פיצה טורקית היא לחם שטוח בצורת סירה שתוכלו למצוא בדוכנים מלוחים בטורקיה, ועליו מרכיבים שונים כמו תרד, גבינה וביצים. לעיתים קרובות היא מתובלת בתבלינים ארומטיים להוספת טעם עשיר
• פיצה לבנונית (מנאקיש) – המנאקיש היא מרכיב עיקרי במטבח הלבנוני, והיא בצק בגודל של פיתה אישית בערך שיש עליו זעתר, גבינה או תוספות אחרות. מנאקיש נאפה בתנור עצים, מה שמקנה לו קרום פריך וניחוח ארומטי
פיצות צמחוניות וטבעוניות
די קל למצוא פיצות צמחוניות בארץ, כל מה שאתם צריכים לעשות זה להוריד ממנה את הדגים. עם זאת, בגזרת הפיצות הטבעוניות יש קצת יותר בעיה, כי צריך להכין את הבצק בלי ביצים, להשתמש בתחליפי גבינה ולהוריד מהמתכון כל מוצר מן החי. הינה כמה דוגמאות לפיצות טעימות שרוב הסיכויים שלא תדעו אפילו שהן טבעוניות:
• פיצה ירקות צלויים – פיצה המכוסה במגוון ירקות קלויים כמו פלפלים, קישואים, חצילים ועגבניות שרי. זוהי בחירה צבעונית ובריאה שתוכל להתאים במיוחד בדוכני מזון לאירועים או באירועי קונספט. היא יכולה להיות עשויה עם או בלי גבינה, ולהתאים לצמחונים וגם לטבעונים
• פיצה טבעונית עם גבינה צמחית – פיצות טבעוניות עם תחליפי גבינה הפכו לזמינות באופן נרחב בארץ ובעולם כולו. פיצות אלו משתמשות במרכיבים כמו גבינת קשיו או שקדים, מה שהופך אותן למתאימות למי שנמנע ממוצרי חלב מסיבות שונות
• פיצה פסטו וירקות – פיצה עם שילוב של רוטב פסטו עם מגוון ירקות טריים. הפיצה הזו היא טעימה וגם מזינה
פיצות גורמה וחדשניות
כמובן, אי אפשר לדבר על סוגים שונים של פיצות בלי להזכיר את המתכונים המתוחכמים יותר, ואת כל קטגוריית הגורמה של פיצות איכותיות עם רעיונות חדשניים לתוספות:
• פיצה עם כמהין – פיצה מכוסה בשמן כמהין, פטריות ולפעמים שבבי כמהין. הטעם העשיר והאדמתי של הכמהין מוסיף אלמנט של תחכום והופך את הפיצה לתענוג יוקרתי
• פיצות עם תוספות קלות של פירות – גם אם אתם לא אוהבים את הרעיון של אננס על פיצה, בעולם הגורמה אוהבים מאוד לשלב מתוק עם מלוח, ולכן יש הרבה פיצות “רגילות” שבהן תוכלו לראות תוספות כמו אגסים ואגוזי מלך, תאנים, בטטה, דבש ועוד, לצד התוספות המלוחות השגרתיות כמו גבינות שונות, פטריות וזיתים, היוצרות שילוב מושלם של כל הטעמים
• פיצה כקינוח – פיצה מתוקה העשויה מבצק רגיל ותוספות כמו נוטלה, פירות או אפילו מרשמלו. זוהי אופציה מפנקת ומושלמת למי שיש לו חיבה למתוקים
טכניקות הכנה ואפייה
לשיטות האפייה השונות של הפיצה יש השפעה רבה על הטעם הסופי שלה. אלו הן השיטות המקובלות לאפיית הפיצה וההבדלים ביניהן:
• אפייה בתנור אבן – תנורי אבן נמצאים בדרך כלל בפיצריות, ובהם משתמשים בטמפרטורות גבוהות כדי לאפות פיצה במהירות. באפייה בתנור אבן מתקבל קרום פריך וגבינה שנמסה בצורה מושלמת
• אפייה בתנור עצים – בדומה לתנורי אבן, תנורי עצים מוסיפים טעם מעושן לפיצה. החום האינטנסיבי מבשל את הפיצה תוך דקות אחדות, ויוצר מרקם וטעם ייחודיים
• אפייה ביתית – התנורים בבית אומנם לא מגיעים לרוב לטמפרטורות הגבוהות של תנורים בפיצריות ובמאפיות, אבל הם אמצעי יעיל להכנת פיצה ביתית וטעימה שכולם אוהבים, ושלא נופלת בטעם שלה מפיצות שהוכנו במקום מקצועי
סיכום
הפיצה החלה את דרכה באיטליה, ומאז הפכה לתופעה עולמית שכולם אוהבים. בעולם קיימים סגנונות וסוגים רבים של פיצה, וזה לא משנה אילו תוספות אתם רוצים להוסיף לפיצה שלכם – האפשרויות לא מוגבלות והכול תלוי בטעם האישי שלכם. אצלנו באיוונטס אונליין תוכלו להזמין דוכן פיצות לכל אירוע ומסיבה שאתם מארגנים, ונשמח לספק לכם בצק איכותי ומגוון רחב של תוספות כדי שתוכלו להתנסות בטעמים חדשים וליהנות מהמנה הכי טעימה ומושחתת שיש.